Οδηγίες συνταγογράφησης για ΔΕΗ,ΟΠΑΔ,ΤΡΑΠΕΖΕΣ,ΤΥΔΚΥ,ΤΑΞΥ,ΟΓΑ,ΟΙΚΟ ΝΑΥΤΟΥ,ΟΤΕ
Συλλογικά όργανα
Νομοθεσία - Δικαιολογητικά
Περιοδικό
Ειδήσεις - Ενημέρωση
Συνέδρια
Άλλοι Ιατρικοί Σύλλογοι
Θέσεις Εργασίας

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ

 

 Ο.Α.Π. Δ.Ε.Η.

 

ΑΝΤΙΒΙΟΓΡΑΜΜΑ: ΝΑΙ     (Αντιβιοτικό πρώτης επιλογής)

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ: 0%, 10%, 25% (υπογραφή & σφραγίδα γιατρού για συμμετοχή 0%,10%).

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΑ : Χορηγούνται με βεβαίωση εις διπλούν.

ΚΡΑΤΙΚΑ: Χορηγούνται μόνο με «Σ Τ Ε Ρ Ε Ι Τ Α Ι»

ΚΑΛΣΙΤΟΝΙΝΕΣ: Χορηγούνται χωρίς θεώρηση και μέχρι 2 εμβαλλάγια. Συνταγογραφούνται μόνο όταν η συνταγή είναι γραμμένη από ορθοπεδικό, ρευματολόγο, φυσίατρο και από οργανωμένα οστεοπαθολογικά κέντρα, στα οποία διευθυντές είναι γιατροί των παραπάνω ειδικοτήτων.

ΜΙΝΟΞΙΔΙΛΕΣ: Χορηγούνται με συνταγή δερματολόγου.

ΕΜΒΟΛΙΑ: Για παιδιά: Χορηγούνται δωρεάν:

DTP,

Infarix & Infarix IPV Hib       (όταν υπάρχει αντένδειξη χορήγησης του απλού εμβολίου του κοκκίτη σε συνδυασμό ή όχι με DT, δηλαδή όταν πρόκειται για δυσανεξία στο DTP). Στην περίπτωση μη αντένδειξης χορηγείται με συμμετοχή 25%.

Sabin.

MMR, Priorix ή τα μεμονωμένα εμβόλια για κάθε ασθένεια Ιλαράς – Ερυθράς – Παρωτίτιδας.

BCG (Bacile Calmette Guerain).

DT τύπου ενηλίκου (για παιδιά άνω των 7 ετών).

Ηπατίτιδας Β (Engerix, Recombivax): για βρέφη μέχρι 12 μηνών και για παιδιά 11-12 ετών. Από 13 μηνών μέχρι 10 ετών και 13 ετών και πάνω χορηγείται με συμμετοχή 25%.

Αιμόφιλο ινφλουέντζας (ActHib, Ηib Titer, Ηiberix): για παιδιά μέχρι 5 ετών.

Ηπατίτιδας Α (Havrix):δωρεάν μόνο για άτομα υψηλού κινδύνου, στα μη υψηλού άτομα χορηγείται με συμμετοχή 25%.

Για ενήλικες: Χορηγούνται δωρεάν:

Di te τύπου ενηλίκου.

Ιλαράς (σε ανεμβολίαστους κάτω των 30 ετών).

Ερυθράς, Παρωτίτιδας.

Sabin.

Τα δε εμβόλια της γρίππης, του πνευμονιόκοκκου, της Ηπατίτιδας Α (Havrix), της Ηπατίτιδας Β (Engerix, Recombivax) συνταγογραφούνται μόνο για κατά ασθένεια ομάδες υψηλού κινδύνου. Στα μη υψηλού κινδύνου άτομα χορηγείται με συμμετοχή 25%.

Επίσης το εμβόλιο του μηνιγγιτιδόκοκκου δεν χορηγείται.

ΟΡΡΟΙ: Χορηγούνται όλοι.

ΠΑΡΑΦΑΡΜΑΚΑ: Τα πληρώνει ο ασφαλισμένος και προσκομίζει την απόδειξη σε επιτροπή του Ταμείου.

ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΑ: Δεν χορηγούνται από 1/12/98.    

ΘΕΩΡΗΣΗ: ΄Ανω των 60,00 ΕΥΡΩ συνολικής αξίας.

 

 

Ο.Π.Α.Δ. (ΔΗΜΟΣΙΟ)

 

ΑΝΤΙΒΙΟΓΡΑΜΜΑ: Ναι (αντιβιοτικό πρώτης επιλογής).

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ: 0%-10% και 25% ανάλογα με το νόσημα. Το ποσοστό συμμετοχής σε παθήσεις που προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις να είναι μειωμένο ή μηδέν, πρέπει να αναγράφεται από το θεράποντα γιατρό. Στην περίπτωση που ο θεράπων γιατρός δεν το αναγράφει, τότε υπεύθυνος είναι ο ελεγκτής ιατρός, εφ’ όσον το ποσό της συνταγής είναι πάνω από  (60,00 ΕΥΡΩ) και απαιτείται θεώρηση.

Εάν το ποσό της συνταγής είναι μικρότερο των 60,00 ΕΥΡΩ  και ο θεράπων γιατρός δεν έχει θέσει το ποσοστό συμμετοχής, τότε ο φαρμακοποιός, σύμφωνα με τον όρο 12 της σύμβασής του με το Δημόσιο, πρέπει να εισπράξει το νόμιμο ποσοστό συμμετοχής, όπως προβλέπεται αυτό από τις κείμενες διατάξεις και να το σημειώσει στην εντολή. Αν το ποσοστό που θα θέσει ο φαρμακοποιός δεν είναι το σωστό, τότε θα καταλογίζεται σε βάρος του το επί πλέον ποσό που επιβαρύνθηκε το Δημόσιο. (Εγκύκλιος Υπουργείου Υγείας 6744/26-9-2000).

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ή ΑΝΕΙΔΙΚΕΥΤΩΝ ΙΑΤΡΩΝ: Πριν την εκτέλεση μηνιαίας συνταγής χρονίων παθήσεων γραμμένη από αγροτικούς ή ανειδίκευτους γιατρούς, ο φαρμακοποιός πρέπει να ελέγχει αν στο στέλεχος του βιβλιαρίου υγείας σελ. 23 ως 30 ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΝΟΣΗΝΕΙΑΣ ο γιατρός ειδικότητας έχει αναγράψει την πάθηση και το θεραπευτικό σχήμα (ποσότητα φαρμάκων ανά μήνα και μέγιστη χρονική διάρκεια φαρμακευτικής αγωγής – δύο χρόνια) ή αν έχει επισυναπτεί η ατομική γνωμάτευση του ειδικού γιατρού στις ανωτέρω σελίδες του ατομικού βιβλιαρίου νοσηλείας.

Ο αγροτικός ή ανειδίκευτος γιατρός οφείλει να βεβαιώνει πάνω στην συνταγή την ύπαρξη γνωμάτευσης ειδικού γιατρού στο βιβλιάριο νοσηλείας του ασφαλισμένου, αν αυτό δεν συμβαίνει , τότε ο φαρμακοποιός οφείλει να το βεβαιώσει πάνω στη συνταγή ο ίδιος.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΑ: Χορηγούνται με βεβαίωση εις διπλούν από την ιδιωτική κλινική ή το νοσοκομείο στην οποία πρέπει να αναγράφεται και η ποσότητα και το δοσολογικό σχήμα.

ΚΡΑΤΙΚΑ: Χορηγούνται με Σ Τ Ε Ρ Ε Ι Τ Α Ι Κρατικού Νοσοκομείου και υπογραφή του υπευθύνου του φαρμακείου του Νοσοκομείου, καθώς και με την επίσημη σφραγίδα του Νοσοκομείου.

ΑΝΤΙΡΕΤΡΟΪΚΑ: Φάρμακα σύμφωνα με τις αριθμ. 1088/99 και 1122/99 Υπουργικές αποφάσεις συνταγογραφούνται μόνο από γιατρούς μονάδων ειδικών λοιμώξεων που λειτουργούν σε νοσηλευτικά ιδρύματα, τα οποία και χορηγούν τα ανωτέρω φάρμακα.

ΘΕΩΡΗΣΗ: Απαιτείται θεώρηση συνταγής για το ποσό άνω των 60,00 ΕΥΡΩ συνολικής αξίας.

ΓΑΛΗΝΙΚΑ: που παρασκευάζονται στα εργαστήρια των φαρμακείων: Χορηγούνται, ενώ δεν χορηγούνται τα γαληνικά φυτοθεραπευτικά.

ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΦΥΤΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ: Δεν χορηγούνται.

ΕΜΒΟΛΙΑ: Χορηγούνται μόνο όσα υπάγονται στο πρόγραμμα Εθνικού εμβολιασμού, δωρεάν και χωρίς θεώρηση.

Για παιδιά: Χορηγούνται δωρεάν:

DTP,

Infarix & Infarix IPV Hib       (όταν υπάρχει αντένδειξη χορήγησης του απλού εμβολίου του κοκκίτη σε συνδυασμό ή όχι με DT, δηλαδή όταν πρόκειται για δυσανεξία στο DTP, την ευθύνη για την αναγραφή την φέρει ο ιατρός).

Sabin.

MMR, Priorix ή τα μεμονωμένα εμβόλια για κάθε ασθένεια Ιλαράς – Ερυθράς – Παρωτίτιδας.

BCG (Bacile Calmette Guerain).

DT τύπου ενηλίκου (για παιδιά άνω των 7 ετών).

Ηπατίτιδας Β (Engerix, Recombivax): για βρέφη μέχρι 12 μηνών και για παιδιά 11-12 ετών. Από 13 μηνών μέχρι 10 ετών και 13 ετών και πάνω δεν χορηγείται.

Αιμόφιλο ινφλουέντζας (ActHib, Hib Titer, Hiberix): για παιδιά μέχρι 5 ετών.

Ηπατίτιδας Α (Havrix): δωρεάν μόνο για άτομα υψηλού κινδύνου, στα μη υψηλού άτομα δεν χορηγείται.

Για ενήλικες: Χορηγούνται δωρεάν:

Di te τύπου ενηλίκου.

Ιλαράς (σε ανεμβολίαστους κάτω των 30 ετών).

Ερυθράς, Παρωτίτιδας.

Sabin.

Τα δε εμβόλια της γρίππης, του πνευμονιόκοκκου, της Ηπατίτιδας Α (Havrix), της Ηπατίτιδας Β (Engerix, Recombivax) συνταγογραφούνται μόνο για κατά ασθένεια ομάδες υψηλού κινδύνου και δεν υπάγονται σε καθεστώς γενικευμένης και καθολικής χορήγησης σε παιδιά ή ενήλικες. Τα εμβόλια του μηνιγγιτιδόκοκκου και του κίτρινου πυρετού διατίθενται αποκλειστικά από τις Δ/νσεις Υγείας των Νομαρχιών.

ΟΡΡΟΙ: Χορηγούνται.

ΚΑΛΣΙΤΟΝΙΝΕΣ: Χορηγούνται χωρίς ΘΕΩΡΗΣΗ με περιορισμό μέχρι 2 εμβαλλάγια ανά συνταγή παρά το γεγονός ότι η οστεοπόρωση είναι χρόνια πάθηση. Συνταγογραφούνται από γιατρούς με ειδικότητα: Παθολόγου, Γυναικολόγου, Ενδοκρινολόγου, Ορθοπεδικού, Ρευματολόγου, Φυσιάτρου καθώς και από γιατρούς Οστεοπαθολογικών κέντρων κλινικών πανεπιστημίου ή δημοσίων νοσοκομείων.

ΜΙΝΟΞΙΔΙΛΕΣ: Χορηγούνται με συνταγή που πρέπει να είναι γραμμένη από δερματολόγο, χωρίς θεώρηση.

TEST ΚΑΙ ΣΥΡΙΓΓΕΣ: Δεν χορηγούνται.

ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΑ και ΦΥΤΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ: Δεν χορηγούνται.

ΠΑΡΑΦΑΡΜΑΚΑ: Η χορήγηση των παραφαρμάκων (πατερίτσες κλπ) γίνεται ως εξής :
α) γράφονται κατ’ αρχήν στο βιβλιάριο του ασθενούς, β) απαιτείται θεώρηση, γ) ο ασφαλισμένος προσκομίζει στο Τμήμα Υγιεινής την απόδειξη αγοράς, το βιβλιάριό του και μια υπεύθυνη δήλωση (να γνωρίζει το ΑΦΜ του άμεσα ασφαλισμένου εάν είναι μέλος). Για περισσότερες πληροφορίες τηλ. 01-8840730.

ΚΟΛΟΣΤΟΜΙΕΣ, ΟΥΡΗΤΟΡΟΣΤΟΜΙΕΣ ΚΑΙ ΕΙΛΕΟΣΤΟΜΙΕΣ: (Σάκοι και βάσεις): Χορηγούνται. Υποβάλλονται στο Δημόσιο για την πληρωμή τους σε χωριστή κατάσταση και χωριστό τιμολόγιο.

ΜΗΝΙΑΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗ:

Οι μηνιαίες ανάγκες κάθε ασθενούς που φέρει σάκο κολοστομίας διαφέρουν, δεδομένου ότι η στομία μπορεί να αφορά διαφορετικό τμήμα του παχέος εντέρου και συνεπώς διαφορετικό περιεχόμενο και ποσότητα κοπράνων.

Η απολύτως ελάχιστη ποσότητα πρέπει να θεωρείται αυτή των 30 (τριάντα) σάκων μηνιαίως – ένας σάκος ημερησίως. Πρακτικά όμως, η ελάχιστη ποσότητα πρέπει να θεωρείται αυτή των 40 (σαράντα).

Πρέπει επίσης, να ληφθεί υπ’ όψη ότι σε συνθήκες αυξημένης εσωτερικής θερμοκρασίας και συνεπώς αυξημένης εφίδρωσης, οι βάσεις των σάκων είναι δυνατό να αποκολλώνται εύκολα από το δέρμα με αποτέλεσμα την ανάγκη για συχνότερες αλλαγές σάκου.

Με βάση τα παραπάνω κάθε μηνιαία ποσότητα μεγαλύτερη των 50 (πενήντα) θεωρείται αδικαιολόγητη.

Για σάκους άλλων τύπων στομίων (ουρητηροστομίας και ειλεοστομίας), που αποτελούν διαφορετικές περιπτώσεις, η μηνιαία χορήγηση πρέπει να εξετάζεται κατά περίπτωση και ανάλογα με τον κατασκευαστικό τύπο της στομίας.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ:

Α. Δεν χορηγούνται απλά φάρμακα, όπως ασπιρίνη και καθαρτικά με ένδειξη δυσκοιλιότητα . Τα καθαρτικά δίνονται εφ’ όσον προετοιμάζουν το έντερο για διαγνωστικές εξετάσεις και φέρουν ετικέτα ή κουπόνι. Τα ιδιοσκευάσματα Salospir  και Aspirin Protect και τα παρόμοια χορηγούνται κανονικά γιατί είναι εντεροδιαλυτά και χρησιμοποιούνται στην πρόληψη καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Β. Δεν χορηγούνται τα ιδιοσκευάσματα Canderel, Zyban και Nicorette.

Γ. Τα φάρμακα για εξωσωματική γονιμοποίηση έχουν 25% συμμετοχή.

Δ. Οι συνταγές από Νοσοκομείο, εκτός από τα ατομικά στοιχεία του γιατρού πρέπει να φέρουν και τη σφραγίδα του Νοσοκομείου.

Ε. Οι λογαριασμοί κατατίθενται στις ημερομηνίες που έχουν ορισθεί.

ΣΤ. Οι συνταγές πρέπει να φέρουν τη σφραγίδα του φαρμακείου.

 

 

 ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

 

ΑΝΤΙΒΙΟΓΡΑΜΜΑ: ΝΑΙ (αντιβιοτικό πρώτης επιλογής)

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ: 0%, 10%, 25% (υπογραφή & σφραγίδα γιατρού για συμμετοχή 0%, 10%).

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΑ: Χορηγούνται με βεβαίωση.

ΚΡΑΤΙΚΑ: Χορηγούνται μόνο με  «Σ Τ Ε Ρ Ε Ι Τ Α Ι».

ΚΑΛΣΙΤΟΝΙΝΕΣ: Χορηγούνται.

ΜΙΝΟΞΙΔΙΛΕΣ: Χορηγούνται (εφ’ όσον η συνταγή είναι από δερματολόγο).

ΕΜΒΟΛΙΑ: Για παιδιά: Χορηγούνται δωρεάν:

DTP,

Infarix & Infarix IPV Hib       (όταν υπάρχει αντένδειξη χορήγησης του απλού εμβολίου του κοκκίτη σε συνδυασμό ή όχι με DT, δηλαδή όταν πρόκειται για δυσανεξία στο DTP).Στην περίπτωση μη αντένδειξης χορηγείται με συμμετοχή 25%.

Sabin.

MMR, Priorix ή τα μεμονωμένα εμβόλια για κάθε ασθένεια Ιλαράς – Ερυθράς – Παρωτίτιδας.

BCG (Bacile Calmette Guerain).

DT τύπου ενηλίκου (για παιδιά άνω των 7 ετών).

Ηπατίτιδας Β (Engerix, Recombivax): για βρέφη μέχρι 12 μηνών και για παιδιά 11-12 ετών. Από 13 μηνών μέχρι 10 ετών και 13 ετών και πάνω χορηγείται με συμμετοχή 25%.

Αιμόφιλο ινφλουέντζας (ActHib, Hib Titter, Hiberix): για παιδιά μέχρι 5 ετών.

Ηπατίτιδας Α (Havrix): δωρεάν μόνο για άτομα υψηλού κινδύνου, στα μη υψηλού άτομα χορηγείται με συμμετοχή 25%.           

Για ενήλικες: Χορηγούνται δωρεάν:

Di te τύπου ενηλίκου.

Ιλαράς (σε ανεμβολίαστους κάτω των 30 ετών).

Ερυθράς, Παρωτίτιδας.

Sabin.

Τα δε εμβόλια της γρίππης, του πνευμονιόκοκκου, της Ηπατίτιδας Α (Havrix), της Ηπατίτιδας Β (Engerix, Recombivax) συνταγογραφούνται μόνο για κατά ασθένεια ομάδες υψηλού κινδύνου.    Στα μη υψηλού κινδύνου άτομα χορηγείται με συμμετοχή 25%. Επίσης το εμβόλιο του μηνιγγιτιδόκοκκου δεν χορηγείται.

ΟΡΡΟΙ: Χορηγούνται όλοι.

ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΑ: Δεν χορηγούνται.

ΘΕΩΡΗΣΗ: Ανω των 60,00 ΕΥΡΩ.
 

 ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΠΙΣΤΕΩΣ –ΑΜΕΡΙΚΑΝ – ΓΕΝΙΚΗ

 

ΑΝΤΙΒΙΟΓΡΑΜΜΑ: ΝΑΙ (αντιβιοτικό πρώτης επιλογής).

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ: 0%,10%,25% (σφραγίδα και υπογραφή για συμμ. 0%,10%).

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΑ: Χορηγούνται με βεβαίωση.

ΚΡΑΤΙΚΑ: Χορηγούνται με  στερείται.

ΚΑΛΣΙΤΟΝΙΝΕΣ: Μόνο με προέγκριση του Αρχιάτρου του Ταμείου πάνω στη συνταγή.

ΜΙΝΟΞΙΔΙΛΕΣ: Μόνο από τον δερματολόγο και μόνο ένα κουτί το μήνα.

ΕΜΒΟΛΙΑ : Χορηγούνται όπως στο Δημόσιο.

Ιδιαιτερότητες: Στις Τράπεζες Γενική – Πίστεως – American Express το κάθε εμβόλιο να αναγράφεται ξεχωριστά.

ΟΡΡΟΙ: Χορηγούνται.

ΠΑΡΑΦΑΡΜΑΚΑ: Μόνο φαρμακευτικά παρασκευάσματα φτιαγμένα από τον φαρμακοποιό (όχι τα συσκευασμένα) και ότι έχει σχέση με τους διαβητικούς.

ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΑ: Δεν χορηγούνται.

ΘΕΩΡΗΣΗ: Απαιτείται όταν η συνταγή υπερβαίνει τις 60,00 ΕΥΡΩ. Το όριο των αθεώρητων συνταγών ανά μήνα, ανέρχεται αθροιστικά στο ποσό των 880,41 ΕΥΡΩ.

 

 ΚΑΔΚΥ (ΤΥΔΚΥ)

 

ΑΝΤΙΒΙΟΓΡΑΜΜΑ: ΝΑΙ (αντιβιοτικό πρώτης επιλογής).

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ: 0%, 10%,25% (υπογραφή και σφραγίδα του ιατρού για συμμ. 0%,10%).

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΑ: Χορηγούνται με βεβαίωση εις διπλούν.

ΚΡΑΤΙΚΑ: Χορηγούνται με Σ Τ Ε Ρ Ε Ι Τ Α Ι.

ΚΑΛΣΙΤΟΝΙΝΕΣ:Χορηγούνται (16-18 ετησίως). Συνταγογραφούνται μέχρι 2 εμβαλλάγια ανά συνταγή παρά το γεγονός ότι η οστεοπόρωση είναι χρόνια πάθηση.

ΜΟΝΟΞΙΔΙΛΕΣ: Χορηγούνται και εγκρίνονται από τον ελεγκτή ιατρό, μόνο όταν αναγράφεται από δερματολογικό ιατρείο Κρατικού Νοσοκομείου. Στην περίπτωση που το Νοσοκομείο στερείται δερματολόγου, τότε επισυνάπτεται βεβαίωση του Νοσοκομείου που να αναφέρει ότι στερείται της συγκεκριμένης ειδικότητας.

ΕΜΒΟΛΙΑ: Χορηγούνται όπως και στο Δημόσιο, με την διαφορά ότι το αντιγριπικό θέλει θεώρηση ελεγκτού.

ΟΡΡΟΙ: Χορηγούνται.

ΠΑΡΑΦΑΡΜΑΚΑ: Σύριγγες, test σακχάρου, γάζες, καλτσόν κλπ δεν χορηγούνται μέσω των λογαριασμών φαρμάκων (παραφαρμακευτικά τηλ. 3320525 πληροφορίες).

ΟΠΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΑ: Δεν χορηγούνται.

ΓΑΛΗΝΙΚΑ: Δίδονται βάσει της εγκυκλίου της 26-6-98 του Υπουργείου Υγείας.

ΘΕΩΡΗΣΗ: Ανω των 60,00  ΕΥΡΩ.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ:

1. Η συνταγή πρέπει να είναι γιατρού ειδικότητας (ο παθολόγος να μη γράφει φάρμακα
καρδιολόγου κλπ).

2. ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ: μόνο από ιατρό ανάλογης ειδικότητας με την πάθηση.
Α) Παθολόγος για την υπερχοληστεριναιμία. Β) Ενδοκρινολόγος για την παχυσαρκία.

3. Κατάθεση συνταγών εντός τριμήνου.

4. Σε περίπτωση ελλείψεως θα επισυνάπτεται χαρτί με υπογραφή του φαρμακοποιού που θα αναγράφει την έλλειψη του συγκεκριμένου φαρμάκου. Συνταγές προηγούμενων μηνών δεν θα εξοφλούνται εάν το φαρμακείο έχει ήδη υποβάλλει λογαριασμό αυτού του μηνός που αναφέρεται η συνταγή. Αρίθμηση συνταγών να γίνεται στην εμπρός και άνω δεξιά θέση της συνταγής. Οι συνταγές μεταξύ τους να συνδέονται με συνδετήρα ή λάστιχο (όχι συρραπτικό).

 

 

 

 

 ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ

(ΤΑΞΥ)

 

 

ΑΝΤΙΒΙΟΓΡΑΜΜΑ: NAI (αντιβιοτικό πρώτης επιλογής)

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ: 0%,10%,25% . Στις περιπτώσεις (0%,10%) το ποσοστό πρέπει να βεβαιώνεται από τον ιατρό με την υπογραφή και την σφραγίδα στην αντίστοιχη θέση.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΑ: Χορηγούνται με βεβαίωση.

ΚΡΑΤΙΚΑ: Χορηγούνται με Σ Τ Ε Ρ Ε Ι Τ Α Ι.

ΚΑΛΣΙΤΟΝΙΝΕΣ: Χορηγούνται με έγκριση Αρχιάτρου ή αντικαταστάτη του (Σφραγίδα και υπογραφή του).

ΜΙΝΟΞΙΔΙΛΕΣ: Χορηγούνται με συνταγή δερματολόγου στην «γυροειδή Αλωπεκία» μέχρι 2 ή 3 φιαλίδια με την ένδειξη «Αναντικατάστατο» και προέγκριση ελεγκτού ιατρού. Επίσης στην «Ανδρογενετικού τύπου Αλωπεκία» μόνο επί γυναικών και μέχρι 6 φιαλίδια ετησίως μετά από γνωμάτευση της Υγ. Επιτροπής ή ελεγκτού ιατρού παραρτήματος και απόφαση προϊσταμένου.

ΕΜΒΟΛΙΑ: Για παιδιά: Χορηγούνται δωρεάν:

DTP, DT, DT τύπου ενηλίκου για παιδιά άνω των 7 ετών.

Infarix & Infarix IPV Hib       (όταν υπάρχει αντένδειξη χορήγησης του απλού εμβολίου του κοκκίτη σε συνδυασμό ή όχι με DT, δηλαδή όταν πρόκειται για δυσανεξία στο DTP).

Te.

Sabin.

Ιλαράς-Ερυθράς-Παρωτίτιδας (MMR ή μεμονωμένα).

Φυματιώσεως (BCG), ανεξαρτήτου ηλικίας.

Act Hib, Hib Titer, Hiberix: χορηγείται για παιδιά μέχρι 5 ετών (αναγράφεται παραπλεύρως του 0% η ημερομηνία γέννησης) και μετά από θεώρηση ελεγκτή ιατρού.

Ηπατίτιδας Β (Engerix, Recombivax): στα βρέφη μέχρι 12 μηνών και παιδιά 11-12 ετών (αναγράφεται παραπλεύρως του 0% η ημερομηνία γέννησης) χορηγούνται μετά από θεώρηση ελεγκτή ιατρού. Για παιδιά ηλικίας από 13 μηνών μέχρι 10 ετών και από 13 ετών μέχρι 18 ετών δεν χορηγούνται.

Για ενήλικες: Τα δε εμβόλια της γρίππης, του πνευμονιόκοκκου, της Ηπατίτιδας Α (Havrix), της Ηπατίτιδας Β: συνταγογραφούνται μόνο για κατά ασθένεια ομάδες υψηλού κινδύνου και στην περίπτωση εκτάκτου πληθυσμιακού εμβολιασμού και κατόπιν εγκρίσεως ελεγκτού ιατρού. Στα εμβόλια που χορηγούνται ο θεράπων ιατρός αναγράφει παραπλεύρως του 0% την πάθηση ή την κατηγορία λόγω ειδικότητας του ασφαλισμένου, αλλιώς δεν εξοφλούνται. Τα εμβόλια του μηνιγγιτιδόκοκκου και του κίτρινου πυρετού διατίθενται προς το παρόν αποκλειστικά από τις Δ/νσεις Υγείας των Νομαρχιών.

ΟΡΡΟΙ: Χορηγούνται.

ΠΑΡΑΦΑΡΜΑΚΑ: Υγειονομικό υλικό μόνο με τιμολόγιο στο όνομα του ασφαλισμένου, με προέγκριση από την υγειονομική επιτροπή.

ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΑ: Δεν χορηγούνται.

XENICAL: Απευθύνεστε στο ταμείο πληροφορίες τηλ. 3648111.

ΓΑΛΗΝΙΚΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ: Χορηγούνται.

ΘΕΩΡΗΣΗ: Θεωρούνται όλα τα γαληνικά σκευάσματα και όλα τα παρασκευάσματα, καθώς και όλες οι συνταγές άνω των 60,00 ΕΥΡΩ.
 
 
Ο.Γ.Α

ΑΝΤΙΒΙΟΓΡΑΜΜΑ: ΝΑΙ (αντιβιοτικό πρώτης επιλογής).

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ: 0%,10%,25% (σφραγίδα και υπογραφή γιατρού για 0%,10% συμμετοχή).

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΑ: Χορηγούνται με βεβαίωση Νοσοκομείου ή Ιδ. Κλινικής.

ΚΡΑΤΙΚΑ: Χορηγούνται με ΣΤΕΡΕΙΤΑΙ ή και ΒΕΒΑΙΩΣΗ.

ΚΑΛΣΙΤΟΝΙΝΕΣ: Χορηγούνται χωρίς θεώρηση και μέχρι (2) εμβαλλάγια ανά συνταγή παρά το γεγονός ότι η οστεοπόρωση είναι χρόνια πάθηση. Δεν συνταγογραφούνται ως συνεχιζόμενη θεραπεία. Δεν επιτρέπεται η ταυτόχρονη αναγραφή σε συνταγές Calcitonine & Fosamax. Η συνταγή επιστρέφεται στον γιατρό να αποφασίσει τι από τα δύο θα προτιμήσει. Αρμόδιοι γιατροί για χορήγηση Καλσιτονίνης είναι οι Παθολόγοι, Ενδοκρινολόγοι, Ορθοπεδικοί, Ρευματολόγοι, Φυσίατροι καθώς και γιατροί Οστεοπαθολογικών Κέντρων ή Δημ. Νοσοκομείων υπό την προϋπόθεση ότι τα κέντρα αυτά διευθύνονται από γιατρούς. Οι αγροτικοί γιατροί, οι γιατροί άνευ ειδικότητας και οι ειδικευόμενοι δεν μπορούν να συνταγογραφούν καλσιτονίνες ούτε μετά από γνωμάτευση των ανωτέρω γιατρών με τις καθορισμένες ειδικότητες.

ΜΙΝΟΞΙΔΙΛΕΣ: Δεν χορηγούνται.

ΕΜΒΟΛΙΑ: Χορηγούνται όπως και στο Δημόσιο.

ΟΡΡΟΙ: Χορηγούνται.

ΠΑΡΑΦΑΡΜΑΚΑ: Δεν χορηγούνται με συνταγή φαρμάκων. (Ο ασφαλισμένος με γνωμάτευση νοσοκομείου, τα πληρώνει στο φαρμακείο και με την απόδειξη εισπράττει το ποσό από τον Ο.Γ.Α.).

ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΑ: Δεν χορηγούνται.

ΘΕΩΡΗΣΗ: Ολες οι συνταγές άνω των 60,00 ΕΥΡΩ συνολικής αξίας.

ΣΚΙΑΓΡΑΦΙΚΑ: Δεν χορηγούνται με συνταγή αλλά πληρώνονται από τον ασφαλισμένο που τα εισπράττει από τον ΟΓΑ. Η υποβολή της δαπάνης γίνεται στον ανταποκριτή του ΟΓΑ αφού πριν θεωρήσει την γνωμάτευση του Νοσοκομείου (που αναγράφει το σκιαγραφικό) και την απόδειξη του φαρμακείου.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ:

1. Συνταγές εκτελούνται ΜΟΝΟ από συμβεβλημένους με τον ΟΓΑ ιατρούς, από Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, ΚΑΠΗ κλπ.

2. Εάν εκ παραδρομής ο θεράπων γιατρός δεν αναγράφει στη συνταγή χρόνιο νόσημα για ποσότητα εμβαλλαγίων πάνω από 2 Βt, η συνταγή θα εξοφλείται εάν στη διάγνωση αναγράφεται ασθένεια που αναφέρεται στη λίστα των χρονίων νοσημάτων.

3. Ο ΟΓΑ αποδέχεται τη μη αναγραφή στη συνταγή του χαρακτηρισμού «ατόμο υψηλού κινδύνου» (προκειμένου περί εμβολιασμού) στους ασφαλισμένους άνω των 65 ετών, αφού αναγράφεται το έτος γέννησης και αφού η διάγνωση αναφέρει την ασθένεια των ομάδων υψηλού κινδύνου σύμφωνα με το έγγραφο του Υπ. Υγείας και Πρόνοιας .

4. Εάν στα συνταγογραφούμενα εξ αντιγραφής φάρμακα από αγροτικούς γιατρούς ή άνευ ειδικότητας, περιλαμβάνονται και φάρμακα εκτός λίστας, τα οποία όπως προβλέπεται χορηγούνται με ειδική αιτιολογημένη γνωμάτευση ως αναντικατάστατα, θα πρέπει να αναγράφεται επί της συνταγής «ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟ» και να επισυνάπτεται φωτοαντίγραφο της σχετικής γνωμάτευσης του γιατρού ειδικότητας.

5. Για έκδοση συνταγής από ΑΓΡΟΤΙΚΟΥΣ ή άνευ ειδικότητας γιατρούς μετά από σχετική γνωμάτευση κρατικών ή ιδιωτικών γιατρών θα πρέπει να αναγράφεται επί της συνταγής το ονοματεπώνυμο, η ειδικότητα του γιατρού που εξέδωσε τη γνωμάτευση, η ημερομηνία έκδοσής της και η υγειονομική μονάδα που υπηρετεί ο κρατικός γιατρός. Στην περίπτωση που η γνωμάτευση έχει εκδοθεί από ιδιώτη γιατρό θα πρέπει να αναφέρεται ο Α.Μ. του ΟΓΑ αν ο γιατρός είναι συμβεβλημένος με τον ΟΓΑ, ή ο Α.Μ. του ΤΣΑΥ αν πρόκειται για μη συμβεβλημένο γιατρό.

6. Δεν απαιτείται σφραγίδα για πάνω από ένα κουτί εάν δεν είναι διορθωμένη η ποσότητα, αρκεί να αναγράφεται αριθμητικώς & ολογράφως.

7. Τα στοιχεία του ασφαλισμένου αν δεν συμπληρώθηκαν από τον γιατρό, συμπληρώνονται από τον φαρμακοποιό (όπως σε όλα τα ταμεία).

8. Εάν η συνταγή είναι γραμμένη από ιδιώτη γιατρό απαιτείται η σφραγίδα του να εμπεριέχει διεύθυνση, Α.Φ.Μ. και τηλέφωνο. Επίσης απαραίτητη η αναγραφή στην συνταγή ο Κωδ. Ιατρού που του έχει χορηγηθεί από τον ΟΓΑ. Εάν η συνταγή είναι γραμμένη από Νοσοκομείο, εκτός από τη σφραγίδα ιατρού απαιτείται και η σφραγίδα του Νοσοκομείου στρογγυλή ή τετράγωνη. Εάν είναι γραμμένη από Κέντρο Υγείας, απαιτείται η σφραγίδα της υπηρεσίας που εξέδωσε τη συνταγή. Εάν η συνταγή είναι γραμμένη από ΚΑΠΗ, τότε εκτός από την υπογραφή & σφραγίδα του γιατρού απαιτείται η σφραγίδα του ΚΑΠΗ και υπογραφή από τον Πρόεδρο του ΚΑΠΗ ή από τον εξουσιοδοτημένο υπάλληλο του ΚΑΠΗ.

9. Απαραίτητο, να τίθεται η σφραγίδα και η υπογραφή του γιατρού στη στήλη αναγραφής του ποσοστού συμμετοχής.

Στην περίπτωση μη αναγραφής επί των συνταγών ποσοστού συμμετοχής, ο φαρμακοποιός θα πρέπει να χορηγεί τα φάρμακα, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

10. Στις περιπτώσεις που ο ασφαλισμένος αρκείται σε μικρότερη ποσότητα φαρμάκων από αυτή που αναγράφει ο γιατρός στη συνταγή, θα πρέπει να υπογράφει στην πίσω όψη της συνταγής ποιά και πόσα εκ των αναγραφομένων ιδιοσκευασμάτων δεν επιθυμεί να του δοθούν.

11. ΠΡΟΣΟΧΗ ! Οταν η αξία της συνταγής υπερβαίνει τις 60,00 ΕΥΡΩ και δεν υπάρχει η απαιτούμενη θεώρηση, η συνταγή απορρίπτεται στο σύνολο της αξίας της και όχι μόνο για το ποσό άνω των 60,00 ΕΥΡΩ.

12. Συνταγές δεν εξοφλούνται στο σύνολό τους ή μέρος αυτών στις παρακάτω περιπτώσεις:

α) Οταν έχουν συνταγογραφηθεί από μη αρμόδιο γιατρό σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τον κανονισμό φαρμακευτικής περίθαλψης ΟΓΑ.

β) Οταν λείπει η υπογραφή του γιατρού ή η υπογραφή παραλήπτη ή η ημερομηνία έκδοσης.

γ/Οταν δεν αναγράφεται το ονοματεπώνυμο και ο ΑΜ του ασφαλισμένου.

δ) Οταν δεν έχουν επικολληθεί οι ταινίες γνησιότητας.

ε) Οταν έχουν χορηγηθεί διαφορετικά ιδιοσκευάσματα (είδος, μορφή, περιεκτικότητα κλπ) από αυτά που αναγράφονται στη συνταγή.

στ) Οταν έχουν εκτελεστεί εκπρόθεσμα και

ζ) Οταν δεν έχουν θεωρηθεί.

Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις οι συνταγές θα επιστρέφονται στο φαρμακοποιό προς συμπλήρωση, ο οποίος δύναται να τις υποβάλλει εκ νέου συμπληρωμένες προς εξόφληση με λογαριασμούς επομένων μηνών.

13. Στα συνταγολόγια ΟΓΑ στα οποία αναγράφεται η ένδειξη «ΧΩΡΙΣ Α.Μ.», οι συνταγές θα εκτελούνται κανονικά.

14. Οι συνταγές με φάρμακα αναντικατάστατα, θα αριθμούνται κανονικά και δεν θα υποβάλλονται ξεχωριστά. Στην θέση «ΣΗΜΕΙΩΣΗ» του φύλλου λογαριασμού να σημειώνετε τον αριθμό συνταγών.

 
ΟΙΚΟΣ ΝΑΥΤΗ
 
Το Ταμείο του ΟΙΚΟΥ ΝΑΥΤΗ δεν ανήκει στην Γεν. Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων παρά στο Υπ. Εμπ. Ναυτιλίας. Από τις γενικές διατάξεις που ισχύουν για τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία, ο οίκος Ναύτη διαφοροποιείται ως προς τα ποσοστά συμμετοχής στις ασθένειες με 0%, με 10% και 25%. Φάρμακα οστεοπόρωσης (πλην καλσιτονίνης), υπερλιπιδαιμία, καρδιοπαθειών, πνευμονοπαθειών, TBC και κύησης, χορηγούνται με κανονική συμμετοχή, δηλ. με ποσοστό συμμετοχής που έχει αποτυπωθεί με σφραγίδα στο εξώφυλλο του βιβλιαρίου. Προσοχή στις συμμετοχές !!

ΠΟΣΟΣΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Τα ποσοστά συμμετοχής έχουν ως εξής:

25% οι εν ενεργεία ναυτικοί και το Προσωπικό της Πλοηγικής Υπηρεσίας.

20%-15%-5% Συνταξιούχοι ΝΑΤ.

10% συνταξιούχοι ΝΑΤ δικαιούχοι του ΕΚΑΣ.

Με το ίδιο ποσοστό με τον άμεσα ασφ/νο συμμετέχει και κάθε μέλος της οικογενείας του. Η ένδειξη του ποσοστού συμμετοχής, πρέπει να έχει αποτυπωθεί με σφραγίδα στο εξώφυλλο του Βιβλιαρίου Ασθενείας ή Συνταγών από τις Υπηρεσίες του Ο.Ν.

ΧΩΡΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Δεν καταβάλλουν συμμετοχή:

Α. Τα παιδιά ναυτικών που είναι ορφανά από πατέρα και μητέρα εφ’ όσον λαμβάνουν σύνταξη από το ΝΑΤ.

Β. Η χήρα ή ο χήρος ναυτικού που συνταξιοδοτείται από το ΝΑΤ με συνταξιοδοτικώς προστατευόμενα παιδιά τα οποία επίσης εξαιρούνται.

Γ. Γονείς ναυτικών που συνταξιοδοτούνται από το ΝΑΤ λόγω θανάτου του παιδιού τους. Επίσης σύμφωνα με την αρ. 2412.2/43/93/21.10.93 απόφαση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, ΔΕΝ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΥΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ, για την προμήθεια των απαιτουμένων φαρμάκων για την αντιμετώπιση της νόσου των οι ασφ/νοι που πάσχουν από:

Α. Νεοπλάσματα όλων των συστημάτων και λευχαιμιών (αντινεοπλασματικά φάρμακα και τα αντίδοτά τους, καθώς και τα φάρμακα που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των συνεπειών των νεοπλασμάτων).

Β. Ινσουλινοεξαρτώμενος Σακχαρώδης Διαβήτης (μόνο για την ινσουλίνη).

Γ. Οργανικές ψυχώσεις (νευροληπτικά φάρμακα και αντικαταθλιπτικά).

Δ. Επιληψία (αντιεπιληπτικά φάρμακα).

Ε. Μεσογειακή αναιμία (φάρμακα αποσιδήρωσης και φάρμακα των τυχόν επιπλοκών της νόσου).

Στ. Αιμορροφιλία (αντιαιμορροφιλικοί παράγοντες).

Ζ. Υποφυσιογενής νανισμός (αυξητική ορμόνη και σύνδρομα απαιτούντα αυξητική ορμόνη).

Η. Οι πάσχοντες από νεφρική ανεπάρκεια, που υποβάλλονται σε συνεχή θεραπεία υποκαταστάσεως με τεχνητά μέσα.

Θ. Οι πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας, καθώς και οι παραπληγικοί και τετραπληγικοί (για όλα ανεξαρτήτως των φάρμακα).

Ι. Παιδική εκγεφαλοπάθεια (για όλα τα φάρμακα).

Ια) Οι πάσχοντες που έχουν ανάγκη κυτταροστατικών και ανοσορρυθμιστικών φαρμάκων, με τα οποία υποβάλλονται σε θεραπεία, ανεξάρτητα από την πάθηση από την οποία πάσχουν.

Ιβ) Χρονία και επίκτητη ανοσιολογική ανεπάρκεια για όλα τα φάρμακα.

Ιγ) Ινώδης κυστική νόσος.

Ιδ) Οι έχοντες υποβληθεί σε μεταμόσχευση οποιουδήποτε οργάνου (και μυελού των οστών).

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ 10%

Με την 2412.1/44/93/21.10.93 απόφαση Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας καταβάλλουν οι ασφ/νοι για την προμήθεια των κάτωθι φαρμάκων:

Α. Διεγερτικά ωορρηξίας.

Β. ΚΑΛΣΙΤΟΝΙΝΗ (π.χ. MIACALCIC κ.α.).

Γ. ΣΟΥΛΦΑΛΑΖΙΝΗ (π.χ. AZULFIDINE, SALOPYRINE)

Δ. ΜΕΣΑΛΑΖΙΝΗ (π.χ. ASACOL, SALOFALK)

Ε. Κορτιζονούχος υποκλισμός (φάρμακα για την ελκώδη κολίτιδα και νόσο CROHN) (π.χ. BETNESOL ENEMA).

Ζ. ΠΕΝΙΚΙΛΑΜΙΝΗ (για τη νόσο WILSON).

Η. LEVODOPA (π.χ. MADOPAR, SINEMET, ZIMOX (για τη νόσο του PARKINSON).

Θ. ΑΜΑΝΤΑΔΙΚΗ (π.χ. SYMMETREL).

Ι. ΜΕΘΑΝΟΣΟΥΛΦΟΝΙΚΗ ΒΡΩΜΟΚΡΥΠΤΙΝΗ (π.χ. PARLODEL).

Ια) ΒΕΝΖΕΞΟΛΗ (ΥΔΡΟΧΛΩΡΙΚΗ) (π.χ. ARTANE).

Ιβ) ΒΙΠΕΡΙΔΕΝΗ (π.χ. AKITETON).

Ιγ) ΟΡΦΕΝΑΔΡΙΝΗ (ΥΔΡΟΧΛΩΡΙΚΗ) (π.χ. DISIPAL).

Ιδ) ΑΝΤΙΔΙΟΥΡΗΤΙΚΗ ΟΡΜΟΝΗ (για τον ήπιο διαβήτη) (π.χ. DEFIRIN).

Ιε) ΝΕΟΣΤΙΓΜΙΝΗ (για την μυασθένεια).

Ιστ) ΠΥΡΙΔΟΣΤΙΓΜΙΝΗ (για την μυασθένεια) (π.χ. MESTINON).

ΑΝΤΙΒΙΟΓΡΑΜΜΑ: ΝΑΙ

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΑ: Χορηγούνται άνευ βεβαιώσεως, με θεώρηση ελεγκτού.

ΚΡΑΤΙΚΑ: Χορηγούνται «άνευ στερείται» με θεώρηση ελεγκτού.

ΚΑΛΣΙΤΟΝΙΝΕΣ: Χορηγούνται με 10% συμμετοχή.

Δικαίωμα συνταγογράφησης καλσιτονίνης έχουν μόνο οι ιατροί με ειδικότητα παθολόγου, ενδοκρινολόγου, ορθοπεδικού, ρευματολόγου, φυσιάτρου, καθώς και οι ιατροί οργανωμένων οστεοπαθολογικών κέντρων Πανεπιστημιακών Κλινικών ή Δημοσίων Νοσοκομείων και πάντα χορηγείται με τον περιορισμό των δύο συσκευασιών επειδή η θεραπευτική αγωγή είναι διακοπτόμενη.

ΜΙΝΟΞΙΔΙΛΕΣ: Δεν χορηγούνται.

ΕΜΒΟΛΙΑ: Χορηγούνται όλα τα εμβόλια με συμμετοχή 25%. Το εμβόλιο του μηνιγγιτιδόκοκκου χορηγείται ως «αναντικατάστατο».

ΟΡΡΟΙ: Χορηγούνται.

ΠΑΡΑΦΑΡΜΑΚΑ: Δεν χορηγούνται. Επίσης δεν χορηγούνται μεταλικά πόσιμα ύδατα, παιδικές τροφές, διαιτητικά προϊόντα, καλλυντικά, βαμβάκι, γάζες, συνήθεις επιδέσμους, χαρτοβάμβακα, λευκοπλάστ απλά και αντιαλλεργικά, οινόπνευμα, θερμόμετρα, διαγνωστικά TEST, σύριγγες μιας χρήσης.

ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΑ: Τα ορθοπεδικά χορηγούνται μόνο μέσω συμβεβλημένων καταστημάτων και φαρμακείων που έχουν ειδική σύμβαση με τον Οίκο Ναύτου ειδικά για τα ορθοπεδικά. Η συνταγή θεωρείται από τον Αρχίατρο. Για πληροφορίες στο «τμήμα προστασίας» τηλ. 4296932.

ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΑ: Δεν χορηγούνται.

ΘΕΩΡΗΣΗ:

Α. Για τις συνταγές που θα εκδίκονται από μισθωτούς ιατρούς ή οδοντιάτρους Ο.Ν. δεν θα απαιτείται θεώρηση.

Οι ως άνω ιατροί χρησιμοποιούν υπηρεσιακή σφραγίδα στην οποία εκτός του ονοματεπώνυμου και της ιατρικής τους ειδικότητας αναφέρεται η ένδειξη ΚΑΟΝ.Μ.Π. (αριθμ.) (για τους ιατρούς Πειραιώς) ή ΚΑΟΝ.Μ.Α. (για τους ιατρούς ΑΘΗΝΩΝ) ή ΚΑΟΝ. Μ.Ε. (για τους ιατρούς ΕΠΑΡΧΙΑΣ).

Β. Κάθε ασφαλισμένος που θα απευθύνεται σε συμβεβλημένους με τον Ο.Ν. ιατρούς ή οδοντιάτρους ή σε ιατρούς ή οδοντιάτρους μονάδων που εποπτεύονται από το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας οι συνταγές δεν θεωρούνται εφόσον η αξία κάθε συνταγής δεν υπερβαίνει τα 60 ΕΥΡΩ. Κάθε συνταγή που, υπερβαίνει το ποσό αύτο θεωρείται απαραίτητα πριν εκτελεσθεί. Η θεώρηση γίνεται από τους ελεγκτές ιατρούς Ο.Ν. ή τα αρμόδια όργανα των περιφερειακών υπηρεσιών Ο.Ν. ή τους ελεγκτές ιατρούς του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας ή του ΙΚΑ.

Ολοι οι συμβεβλημένοι ιατροί και οδοντίατροι υποχρεούνται να χρησιμοποιούν σφραγίδα στην οποία θα αναφέρεται η ένδειξη ΚΑΟΝ. ΣΠ ή ΚΑΟΝ. Σ.Α. ή ΚΑΟΝ. Σ.Ε.

Συνταγές που θα εκδίδονται από ιατρούς ή οδοντιάτρους μονάδων που εποπτεύονται από το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας πρέπει να φέρουν την ατομική σφραγίδα του ιατρού ΚΑΙ την σφραγίδα με τα στοιχεία της μονάδας που υπηρετούν.

Γ. Κάθε συνταγή που θα έχει εκδοθεί από ιατρό ή οδοντίατρο που δεν είναι συμβεβλημένος με τον Ο.Ν. θα πρέπει ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ πριν εκτελεσθεί από τα φαρμακεία να θεωρηθεί ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από ελεγκτή ιατρό ή ελεγκτή οδοντίατρο Ο.Ν. αντίστοιχα, ανεξάρτητα από την αξία της συνταγής.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ: 1. Τα ιδιοσκευάσματα Danatrol και LH-RH ανάλογα, για περιπτώσιες ενδομητρίωσης ή ινομυωμάτων καθώς και τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στην εξωσωματική γονιμοποίηση χορηγούνται από τον Ο.Ν. μόνο μετά από γνωμάτευση ειδικής επιτροπής που αποτελείται από τον αρχίατρο, ένα γυναικολόγο ιατρό Ο.Ν. και ένα παθολόγο Ο.Ν.

Οι ασφαλισμένοι λοιπόν (κέντρου και επαρχίας) για την χορήγηση των φαρμάκων αυτών θα υποβάλουν στην ΥΥΟΝ (Ο.Ν/Πειραιά) αίτηση με ιατρική γνωμάτευση αρμοδίου ιατρού από την οποία να προκύπτει η ακριβής διάγνωση της πάθησης ή αναγκαιότητα της αγωγής το χρονικό διάστημα που επιβάλλεται να γίνεται η χρήση του φαρμάκου και το εφαρμοζόμενο θεραπευτικό σχήμα και με σχετικές εργαστηριακές εξετάσεις από όπου να αποδεικνύεται η διάγνωση.

1. 2. Δεν αναγνωρίζεται η δαπάνη φαρμάκων σε νοσηλευόμενες ασφαλισμένες κατά την διάρκεια τοκετού και λοχείας που χορηγούνται από την ημερομηνία τοκετού και μέχρι την ημέρα εξόδου από το Νοσοκομείο ή Κλινική, διότι τα φάρμακα αυτά συμπεριλαμβάνονται στις δαπάνες για τις οποίες καταβάλλεται από τον ΟΝ επίδομα τοκετού.
 
ΟΤΕ – ΟΣΕ
 
ΑΝΤΙΒΙΟΓΡΑΜΜΑ: ΝΑΙ (αντιβιοτικό πρώτης επιλογής).

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ: 0%,10%,25%. Στις περιπτώσεις μειωμένης συμμετοχής (0%,10%) το ποσοστό πρέπει να βεβαιώνεται από τον ιατρό με την υπογραφή και την σφραγίδα του στην αντίστοιχη θέση.

ΘΕΩΡΗΣΗ: Για ποσό άνω των 60,00 ΕΥΡΩ συνολικής αξίας.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΑ: Χορηγούνται με βεβαίωση ότι συνεχίζεται η θεραπεία στο σπίτι.

ΚΡΑΤΙΚΑ:Χορηγούνται με το ΣΤΕΡΕΙΤΑΙ Κρατικού Νοσοκομείου.

ΚΑΛΣΙΤΟΝΙΝΕΣ: Χορηγούνται χωρίς θεώρηση. Αρμόδιοι γιατροί για χορήγηση είναι οι παθολόγοι, ενδοκρινολόγοι, ορθοπεδικοί, ρευματολόγοι, φυσίατροι καθώς και γιατροί οστεοπαθολογικών Κέντρων, Παν. Κλινικών ή Δημ. Νοσοκομείων υπό την προϋπόθεση ότι τα Κέντρα διευθύνονται από γιατρούς.

ΜΙΝΟΞΙΔΙΛΕΣ: Χορηγούνται μόνο με θεωρημένη συνταγή δερματολόγου και με την ένδειξη «ανδρογενής αλωπεκία». Το φαρμακείο δίνει απόδειξη στον ασφαλισμένο ο οποίος εισπράττει το ποσόν από το Ταμείο.

ΕΜΒΟΛΙΑ: Για τα παιδιά χορηγούνται χωρίς ΘΕΩΡΗΣΗ όλα τα εμβόλια δωρεάν μέχρι την ηλικία των 18 ετών εκτός του Havrix που χορηγείται σε άτομα υψηλού κινδύνου. Επίσης δεν χορηγείται το εμβόλιο μηνιγγιτιδόκοκκου. Για τους ενήλικες τα εμβόλια χορηγούνται όπως και στο Δημόσιο.

ΟΡΡΟΙ: Χορηγούνται.

ΠΑΡΑΦΑΡΜΑΚΑ: Δεν χορηγούνται.

ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΑ: Δεν χορηγούνται.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ:

1. Φάρμακα εξωσωματικής γονιμοποίησης, χορηγούνται χωρίς έγκριση μέχρι ποσού αξίας 60,00 ΕΥΡΩ. Για φάρμακα αξίας πάνω από 60,00 ΕΥΡΩ δεν αρκεί η θεώρηση από τον ελεγκτή ιατρό του ταμείου, αλλά απαιτείται έγκριση από Γυναικολόγο ελεγκτή. Η έγκριση θα γίνεται τηλεφωνικώς (τηλ. 01-8110533), διαφορετικά η συνταγή δεν εξοφλείται.

2. Για τον ΟΤΕ-ΟΣΕ ο χαρακτηρισμός «άτομο υψηλού κινδύνου» δεν αρκεί να αναγράφεται στην συνταγή για την δωρεάν χορήγηση εμβολίων. Απαιτείται βεβαίωση που να αιτιολογεί, γιατί το άτομο είναι υψηλού κινδύνου και να επισυνάπτεται στη συνταγή. Αυτό δεν ισχύει όταν ο ασφαλισμένος είναι άνω των 65 ετών (διαπιστώνεται από το έτος γέννησης που αναγράφεται στη συνταγή) και αφού η διάγνωση αναφέρει την ασθένεια των ομάδων υψηλού κινδύνου σύμφωνα με το έγγραφο του Υπ. Υγείας και Πρόνοιας .

3. Ορθοπεδικά – Προσθετικά: Χορηγούνται υπό τις προϋποθέσεις: Με συνταγή γιατρού ανάλογης ειδικότητος (π.χ. χειρούργου ορθοπεδικού). Ο ασφαλισμένος προσκομίζει τη συνταγή στο ΤΑΠ-ΟΤΕ για προτιμολόγηση, την εκτελεί στο φαρμακείο και με την απόδειξη του φαρμακείου παίρνει από το ταμείο το προτιμολογημένο ποσό.

4. Σε περίπτωση χορήγησης φαρμάκου εκτός λίστας θα αναγράφεται επί της συνταγής η ένδειξη «ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟ» και θα τίθεται υπογραφή και σφραγίδα ιατρών, θα συνοδεύεται κάθε φορά από λίαν αιτιολογημένη βεβαίωση ή γνωμάτευση του θεράποντα ιατρού και όχι φωτοτυπία της αρχικής βεβαίωσης ή γνωμάτευσης.

5. Η κατάθεση λογαριασμών φαρμάκων για εξόφληση να είναι μέσα σε χρονικό διάστημα όχι ανώτερο των 6 μηνών από την εκτέλεση της συνταγής.
 
 

 

 

Ανάπτυξη: chiosonline.gr