Νεώτερες πληροφορίες της W.H.O. (30/10/09) για το εμβόλιο της νέας γρίπης
Συλλογικά όργανα
Νομοθεσία - Δικαιολογητικά
Περιοδικό
Ειδήσεις - Ενημέρωση
Συνέδρια
Άλλοι Ιατρικοί Σύλλογοι
Θέσεις Εργασίας

Πώς γίνεται το εμβόλιο;

Μερικά εμβόλια περιέχουν τους αδρανοποιημένους ιούς. Αυτά τα εμβόλια δίνονται δί εγχύσεως στον ανώτερο βραχίονα για τους περισσότερους ανθρώπους. Στα νήπια και τα πιό μικρά παιδιά ο μηρός είναι η προτιμόμενη περιοχή.

Ένας άλλος τύπος εμβολίου περιέχει ζωντανούς ιούς, και χορηγείται με ρινικό ψεκασμό. Και οι δύο είναι προστατευτικοί ενάντια στη γρίπη.

 

Οι άνθρωποι χρειάζονται μια ή δύο δόσεις του εμβολίου;

Οι ειδικόι συστήνουν μια ενιαία δόση του εμβολίου στους ενηλίκους και τους εφήβους από 10 ετών και ανωτέρω, υπό τον όρο ότι αυτή η χρήση είναι σύμφωνη με τις ενδείξεις των ρυθμιστικών αρχών. Περισσότερη μελέτη χρειάζεται για την αποτελεσματική θεραπευτική δόση για τα ανοσοκατασταλμένα άτομα για τα οποία δύο δόσεις του εμβολίου μπορεί να απαιτηθούν. Όπου οι εθνικές αρχές έχουν θέσει τα παιδιά σε προτεραιότητα για τον πρόωρο εμβολιασμό, οι εμπειρογνώμονες συμβουλεύουν μια δόση του εμβολίου σε όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά μετά την ηλικία 6 μηνών και νεώτερα από 10 ετών. Οι συστάσεις σχετικά με τους αριθμούς δόσεων μπορεί να χρειαστεί να αναπροσαρμοστούν σύντομα ανάλογα με τα νεα στοιχεία που μπορεί να προκύψουν.

 

Υπάρχει καθένας που δεν πρέπει να λάβει το αδρανοποιημένο πανδημικό εμβόλιο;

Ναι. Σαν γενικό κανόνα, τα αδρανοποιημένα εμβόλια δεν πρέπει να χορηγηθούν σε:

  • Άτομα με ιστορικό αναφυλαξίας (ή αντιδράσεων υπερευαισθησίας), ή άλλες απειλητικές για τη ζωή αλλεργικές αντιδράσεις σε οποιαδήποτε από τα συστατικά ή τα υπολείμματα ιχνών του εμβολίου
  • Άτομα με ιστορικό σοβαρής αντίδρασης σε προηγούμενο εμβολιασμό γρίπης
  • Ατομα που ανέπτυξαν το σύνδρομο Guillain-Barré (GBS) μέσα σε 6 εβδομάδες από την λήψη εμβολίου γρίπης
  • Βρέφη λιγότερο από 6 μηνών (το αδρανοποιημένο εμβόλιο γρίπης δεν εγκρίνεται για αυτήν την ομάδα ηλικίας)
  • Άτομα που έχουν μια μέτριας- ή μεγάλης βαρύτητας ασθένεια με πυρετό (πρέπει να περιμένουν έως ότου αναρώσουν για να εμβολιασθούν). Τα ένθετα των συσκευασιών παρέχουν τις πληροφορίες για ποιος δεν πρέπει να λάβει τα συγκεκριμένα προϊόντα εμβολίων.

 

Μπορεί το πανδημικό εμβόλιο γρίπης να χορηγηθεί ταυτόχρονα με άλλα εμβόλια; Μαζί με το  εποχιακό εμβόλιο γρίπης;

Το αδρανοποιημένο εμβόλιο γρίπης μπορεί να δοθεί ταυτόχρονα με άλλα εμβόλια εκτός αυτού της εποχιακής γρίπης, αλλά τα εμβόλια πρέπει να γίνουν σε διαφορετικά σημεία.

Τα εμβόλια της εποχιακής και της πανδημικής γρίπης μπορούν να χορηγηθούν  μαζί. Οι κλινικές μελέτες για αυτό το θέμα συνεχίζονται.

 

Τα πανδημικά εμβόλια γρίπης θα προστατεύσουν από άλλους ιούς γρίπης, όπως η εποχιακή γρίπη;

Τα πανδημικά εμβόλια γρίπης δεν αναμένεται να παρέχουν προστασία ενάντια σε άλλους ιούς γρίπης.

Δεδομένου ότι τα παρόντα εποχιακά εμβόλια γρίπης δεν περιέχουν τον πανδημικό ιό, οι άνθρωποι πρέπει να εμβολιαστούν και ενάντια στην πανδημική γρίπη και στην εποχιακή γρίπη. Στο μέλλον, η κατάσταση θα μπορούσε να αλλάξει.

 

Υπάρχει κίνδυνος για νόσηση από το ίδιο το εμβόλιο;

Τα αδρανοποιημένα εμβόλια περιέχουν νεκρούς ιούς ή μέρη ιών, οι οποίοι δεν μπορούν να προκαλέσουν την ασθένεια. Το εμβόλιο γρίπης με ζωντανούς ιούς περιέχει τον αποδυναμωμένο ιό που δεν πολλαπλασιάζεται και δεν μπορεί  να προκαλέσει την ασθένεια.

Και τα δύο εμβόλια μπορούν να προκαλέσουν μερικές παρενέργειες τύπου «γρίππης» (π.χ. πόνος μυών, πυρετός) αλλά τα συμπτώματα, που συνδέονται μερικές φορές με τον εμβολιασμό, είναι γενικά λιγότερο έντονα και της πολύ πιό σύντομης διάρκειας.

 

Γιατί μερικοί άνθρωποι που έχει εμβολιαστεί πιθανόν να νοσήσουν απο γρίπη;

Κανένα εμβόλιο, συμπεριλαμβανομένων των πανδημικών εμβολίων γρίπης, δεν παρέχει την προστασία 100% ενάντια στην ασθένεια. Αλλά μειώνουν πολύ τον κίνδυνο ασθένειας. Επίσης, τα εμβόλια γρίπης γίνονται αποτελεσματικά περίπου 14 ημέρες μετά από τον εμβολιασμό. Όσοι μολυνθούν λίγο πριν (1 έως 3 ημέρες) ή αμέσως μετά την ανοσοποίηση μπορεί ακόμα να νοσήσουν. Τα εμβολιασμένα άτομα μπορούν επίσης να προσβληθούν απο γρίπη προκαλούμενη από διαφορετικό στέλεχος ιού γρίπης, για το οποίο το εμβόλιο δεν παρέχει προστασία . Τέλος, οι άνθρωποι που έχουν λάβει το εμβόλιο γρίπης μπορούν αργότερα να προσβληθούν από άλλους κοινούς ιούς που δεν είναι γρίπη, αλλά έχουν πα΄ρομοια συμπτώματα.

 

Ανάπτυξη: chiosonline.gr