Δελτίο Τύπου 23/12/11
Συλλογικά όργανα
Νομοθεσία - Δικαιολογητικά
Περιοδικό
Ειδήσεις - Ενημέρωση
Συνέδρια
Άλλοι Ιατρικοί Σύλλογοι
Θέσεις Εργασίας
 

Μετά  την Έκτακτη Γενική Συνέλευση  που πραγματοποίησαν τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Χίου την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011 , εξέδωσαν  το ακόλουθο δελτίο τύπου :

«Ο Ιατρικός κόσμος της χώρας μας  τις τελευταίες ημέρες με έκπληξη παρακολουθεί  τις ηγεσίες των Υπουργείων Εργασίας ,  Κοινωνικής Ασφάλειας και Υγείας , συνεπικουρούμενες από τον Πρόεδρο του νεοσύστατου  Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας  Ε.Ο.Π.Υ.Υ.  να  μεθοδεύουν με σπασμωδικές ενέργειες την έναρξη λειτουργίας  ενός νέου, ενιαίου οργανισμού παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας .

Δυστυχώς   η πολιτεία  προσπαθεί να  εγκαινιάσει έναν οργανισμό  που θα προσποιείται ότι παρέχει πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στους ασφαλισμένους.  Για μια ακόμη φορά ενεργεί χωρίς καμία  προηγούμενη μελέτη , χωρίς γνώση και χωρίς οικονομικούς πόρους .Θέλει να δημιουργήσει έναν οργανισμό φάντασμα, που δεν θα έχει ικανό αριθμό ιατρών να το στελεχώσουν και όσους  ιατρούς απασχολεί δεν θα τους αμοίβει αξιοπρεπώς  για την εργασία τους.

Αιφνιδιαστικά  λοιπόν, ο νέος οργανισμός ενημέρωσε όλους  τους ιατρούς που διατηρούν  συμβάσεις με τον Ο.Π.Α.Δ και Ο.Α.Ε.Ε. ότι λύνει αζημίως τις συμβάσεις τους από 31-12-2011.

Καλεί  μάλιστα τους ιατρούς την τελευταία στιγμή,  να  δηλώσουν ότι συναινούν σε μια νέα σύμβαση,  οι όροι της οποίας  δεν έχουν πλήρως διαμορφωθεί  και οι ελάχιστοι που μας έγιναν γνωστοί  κρίνονται ως απεχθείς και αναξιοπρεπείς.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου δηλώνει ξεκάθαρα για μία ακόμη φορά  ότι συμφωνεί με την ενοποίηση των φορέων υγείας. Πάγια θέση μας όμως είναι  η σύναψη συλλογικής σύμβασης με το νεοσύστατο οργανισμό,  με αξιοπρεπή αμοιβή,  κατά πράξη και περίπτωση και όχι η σύναψη ατομικών συμβάσεων  . Επίσης απαίτηση μας είναι  να κατοχυρωθεί νομοθετικά  το δικαίωμα συνταγογράφησης σε όλους τους ιατρούς,  συμβεβλημένους και μη με τον οργανισμό. Μόνο έτσι διασφαλίζεται το δικαίωμα του ασθενή να επιλέγει ελεύθερα τον ιατρό του και να αποζημιώνεται για τα φάρμακα και τις άλλες δαπάνες από τον ασφαλιστικό του οργανισμό.

Μετά την διακοπή λοιπόν των συμβάσεων όλων των ιατρών με τον Ο.Π.Α.Δ και τον Ο.Α.Ε.Ε., κάτι που έγινε με ευθύνη αποκλειστικά της πολιτείας,  δηλώνουμε ότι κανένα από τα μέλη μας δεν  δέχεται να  προσχωρήσει με τους υπάρχοντες όρους,  στον νέο οργανισμό, για  να γίνει  έτσι υποχείριο απροκάλυπτων κυβερνητικών μεθοδεύσεων . Ο μεγάλος χαμένος σαφώς είναι ο Έλληνας πολίτης, που θα αναγκαστεί  να βάλει βαθιά το χέρι στην άδεια  του τσέπη, για να μπορεί  να έχει έστω και τις στοιχειώδεις  υπηρεσίες υγείας.

Η επιστημονική  και επαγγελματική μας αξιοπρέπεια όμως , σαν Λειτουργοί της Υγείας,  δεν μας επιτρέπει να  γίνουμε συνένοχοι  στην επιχείρηση  ισοπέδωσης  του συστήματος παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, αλλά  και εξαθλίωσης του Έλληνα ιατρού.

Δηλώνουμε ότι περιμένουμε την απάντηση της πολιτείας για να επαναπροσδιορίσουμε τη στάση μας ως τις 31 Ιανουαρίου 2012 και καλούμε όλους τους συνδικαλιστικούς φορείς σε συστράτευση, ώστε να  μην αλωθεί ο χώρος της υγείας εις βάρος των πολιτών, του επιστημονικού έργου  των ιατρών αλλά και του εργασιακού τους χώρου ».

 

Το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Χίου


Ανάπτυξη: chiosonline.gr