Επιστολή απάντηση στον Ιατρικό Σύλλογο Χίου της ιατρού Εμμανουέλας Ξενιάδη
Συλλογικά όργανα
Νομοθεσία - Δικαιολογητικά
Περιοδικό
Ειδήσεις - Ενημέρωση
Συνέδρια
Άλλοι Ιατρικοί Σύλλογοι
Θέσεις Εργασίας
 

Από την Κα Ξενιάδη λάβαμε την παρακάτω επιστολή .

Αναμένουμε με ενδιαφέρον στην προσεχή Γενική Συνέλευση η ιατρός να εξηγήσει στους συναδέλφους τους λόγους που την οδήγησαν να προχωρήσει στην υπογραφή δήλωσης στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ, ενώ η γενική Συνέλευση του Συλλόγου είχε αποφασίσει ομόφωνα το αντίθετο.

 

Ειλικρινά λυπάμαι και με τη σειρά μου οφείλω να απαντήσω στην επιστολή σας στις 9/1/2012 (αρ.πρωτ.28) που το ύφος και το περιεχόμενο της σε καμιά περίπτωση δε μπορούν να γίνουν αποδεκτά τουλάχιστον από εμένα.

Επίσης με απογοήτευση διαπιστώνω ότι με τη λαθεμένη και επιμέρους συντεχνιακή τακτική των διοικήσεων του κλάδου στο θέμα του ΕΟΠΥΥ κινδυνεύουν να οδηγηθούν στον Καιάδα της ανεργίας κυρίως νέοι συνάδελφοι -και όχι μόνο-που δεν εργάζονται στο ΕΣΥ ή δεν έχουν άλλου είδους έμμισθη σχέση με το Δημόσιο, δεν είναι κλινικάρχες ή μεγαλογιατροί, και με την οποία διαφοροποιούμαι για πρώτη φορά εμπράκτως, υλοποιώντας τις αποφάσεις του ως σήμερα στο ακέραιο και με δυσμενείς επιπτώσεις σε μένα ως ιδιώτη γιατρού, ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο. Φυσικά την κύρια και πρωταρχική ευθύνη έχουν οι κυβερνητικές πολιτικές που εφαρμόστηκαν διαχρονικά στο χώρο της Υγείας με αιχμή εκείνες της τελευταίας διετίας του μνημονίου, της τρόικας και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, που απαξιώνουν,απισχναίνουν και σαρώνουν Υγεία, Πρόνοια, εργαζόμενους, ασφαλισμένους και γιατρούς εν μέσω μιας γενικευμένης λαϊκής χρεοκοπίας. Πολιτικές που ποτέ δεν στήριξα λόγω και έργω όχι μόνο τώρα και όψιμα, όπως και τους φορείς τους(πολιτικά κόμματα),που κυβέρνησαν, κυβερνούν και τις εφαρμόζουν, σε αντίθεση με όσους τις ενίσχυαν, και «σαν έτοιμοι από καιρό» οσονούπω θα ξαναπράξουν. Δε γνωρίζω, αφού για αντικειμενικούς λόγους δεν ήμουν παρούσα, αν πάρθηκε με καταστατική απαρτία απόφαση σε γενική συνέλευση της Χίου, που να απαγορεύει στα μέλη του Συλλόγου να υποβάλουν αίτηση συνεργασίας με τον ΕΟΠΥΥ.Κάτι τέτοιο όμως-ως απαγόρευση και όχι ως πρόταση ή έκκληση- ακόμα και με την τυπική καταστατική διαδικασία θα είναι έκνομο,πολιτικά μετέωρο, αντικειμενικά ανεφάρμοστο, θα παραβιάζει θεμελιακά ατομικά δικαιώματα και συνδικαλιστικές ελευθερίες προκαλώντας ενδοκλαδικούςδιχασμούς και περιπέτειες. Όσον αφορά τη στρατηγική και την ακολουθούμενη τακτική του διοικητικού οργάνου,όπως προανέφερα, εξακολουθώ για όλους τους παραπάνω λόγους να τη θεωρώ λαθεμένη, και αντικειμενικά διαιρετική, συνυπολογίζοντας ότι κάποιες χιλιάδες συναδέλφων ιατρών πανελλαδικά που είχαν το δικαίωμα, έκριναν και έπραξαν διαφορετικά, ενώ μερικές ακόμα είναι σε αναμονή βλέποντας τον κίνδυνο να κλείσουν τα ιατρεία τους και να μείνουν χωρίς δουλειά εν μέσω καπιταλιστικής κρίσης, χωρίς βέβαια κανείς από όλους εμάς να είναι ευχαριστημένος για την αμοιβή της εργασίας μας, που όντως είναι ελάχιστη, πενιχρή και στα όρια της επαγγελματικής επιβίωσης.

Οι αποφάσεις λοιπόν των γενικών συνελεύσεων είναι δεσμευτικές για τα μέλη ως προς το συνειδησιακό και αξιακό μέρος τους, μόνο όταν εκφράζουν το συλλογικά αναγκαίο για όλους και δεν οδηγούν με ένα ιδιόμορφο τρόπο στην επαγγελματική τους ακύρωση, αναπαράγοντας και διαιωνίζοντας τα κατεστημένα του χώρου. Για τα ζητήματα και τις σχέσεις πλειοψηφίαςκαι μειοψηφίας στις οποίες αναφέρεστε, την απομόνωση της δεύτερης από την πρώτη και τη λήψη περαιτέρω μέτρων, μονάχα ως απειλή για εκδίκηση και ως υποταγή μπορώ να τα εκλάβω. Έχω μάθει όμως τις απόψεις και τις αποφάσεις μου να τις υπερασπίζομαι πάντοτε στο φως και δημόσια, στο προσκήνιο και όχι στο παρασκήνιο, όπως επίσης και να παλεύω για τη δουλειά μου όταν διαισθάνομαι και αντιλαμβάνομαι πως απειλείται .


Ξενιάδη Εμμανουέλλα


Ανάπτυξη: chiosonline.gr