Επιστολή διαμαρτυρίας των ιατρών θεραπόντων του ΟΑΕΕ
Συλλογικά όργανα
Νομοθεσία - Δικαιολογητικά
Περιοδικό
Ειδήσεις - Ενημέρωση
Συνέδρια
Άλλοι Ιατρικοί Σύλλογοι
Θέσεις Εργασίας

 Ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου πραγματοποίησε την Τετάρτη 13/10/10, στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Χίου συνέλευση των μελών του Θεραπευτών ιατρών του Ο.Α.Ε.Ε με θέμα την εφαρμογή της ηλεκτρονικής  συνταγογράφησης Τα συμπεράσματα καταγράφονται στην παρακάτω επιστολή η οποία αποστέλλεται στον ΟΑΕΕ και τον ΠΙΣ

 

"Οι  Θεραπευτές Ιατροί του Ο.Α.Ε.Ε Χίου  είναι καταρχήν θετικοί στην εφαρμογή του μέτρου της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης,  διότι θα βοηθήσει στην πάταξη της πολυφαρμακίας και της άσκοπης συνταγογράφησης,  θα  απλοποιήσει γραφειοκρατικές διαδικασίες και θα δημιουργήσει μια ολοκληρωμένη , ρεαλιστική και εύκολα προσβάσιμη εικόνα των δαπανών, στο χώρο της περίθαλψης  .

Οι  Θεραπευτές Ιατροί του Ο.Α.Ε.Ε Χίου όμως  διαμαρτύρονται έντονα   για τον τρόπο που επέλεξε να  δρομολογήσει τις διαδικασίες εφαρμογής  της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων για τους ασφαλισμένους του , ο ασφαλιστικός φορέας του  Ο.Α.Ε.Ε. ουσιαστικά χωρίς να λάβει γνώση των θέσεων των ιατρών .

 

Οι  Θεραπευτές Ιατροί του Ο.Α.Ε.Ε Χίου διαμαρτύρονται ότι   ειδοποιήθηκαν  ξαφνικά  με επιστολή από το Διοικητή του Ο.Α.Ε.Ε , χωρίς να έχει υπάρξει καμία προηγούμενη ενημέρωση , χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος για υποβολή των προτάσεων των ιατρών και με μία ασφυκτική καταληκτική ημερομηνία.   

Σύμφωνα με την επιστολή που έλαβαν οι   θεραπευτές Ιατροί του Ο.Α.Ε.Ε   υποχρεώνονται   με δικά τους έξοδα να προβούν στην αγορά του εξοπλισμού και στην υλοποίηση της διαδικασίας,ουσιαστικά  μόνοι τους,  τη στιγμή που οι αμοιβές τους από τον Ο.Α.Ε.Ε είναι καθηλωμένες για μεγάλο διάστημα σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα.

 Να σημειώσουμε δε ότι η υποχρέωση εφαρμογής της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και το προσόν της ικανότητας χρήσης ηλεκτρονικού εξοπλισμού  δεν προβλέπεται από τη σύμβαση που υπέγραψαν οι ιατροί με τον Ο.Α.Ε.Ε πριν από ένα χρόνο.

Επίσης θεωρούν ότι το μέτρο θα προκαλέσει αρχικά και μέχρι την εξοικείωση τους σημαντικό φόρτο εργασίας και καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση των ασθενών

 

Οι προτάσεις των Θεραπευτών Ιατρών του Ο.Α.Ε.Ε Χίου  προκειμένου να υλοποιηθεί  ένα σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που θα καλύπτει τις ανάγκες της ιατρικής κοινότητας αλλά και των ασφαλισμένων είναι οι παρακάτω :

1)         Πρέπει άμεσα να ζητήσει ο Ο.Α.Ε.Ε  τις θέσεις των Συνδικαλιστικών οργάνων των ιατρών μέσω του Π.Ι.Σ. και των Ιατρικών Συλλόγων και να τις λάβει υπόψιν του πριν την εφαρμογή του συστήματος.

2)         Είναι απαραίτητη η ύπαρξη ικανού χρόνου προσαρμογής πριν την πλήρη λειτουργία του συστήματος και χρήσιμη η οργάνωση τοπικά ημερίδων ενημέρωσης των ιατρών και εξοικείωσης τους με το σύστημα. Προτείνουμε δε την παράταση της έναρξης  της εφαρμογής της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης  μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2011. Επίσης προτείνουμε αρχικά και για διάστημα ενός εξαμήνου τουλάχιστον να έχουν τη δυνατότητα οι ιατροί να συνταγογραφούν ένα μεγάλο μέρος των συνταγών χειρόγραφα, σε ποσοστό που μπορεί να καθοριστεί σε συνεννόηση με τους ιατρούς .

3)         Είναι απαραίτητη η συνεισφορά του Ο.Α.Ε.Ε στην προμήθεια του εξοπλισμού και στη λειτουργία του συστήματος. Προτείνουμε ο οργανισμός να αναλάβει μέρος των εξόδων των ιατρών για την υλοποίηση της εφαρμογής . Για παράδειγμα προτείνουμε να αναλάβει το ταμείο την κάλυψη των αναλώσιμων και τη σύνδεση με το διαδίκτυο.

4)         Δε συμφωνούμε με την αποσπασματική εφαρμογή του μέτρου από κάθε Ασφαλιστικό Φορέα ξεχωριστά και μάλιστα με  διαφορετικό σύστημα υποστήριξης (πλατφόρμα) . Το τελευταίο θα δημιουργήσει  στους ιατρούς σύγχυση και θα επιβαρύνει τον ήδη βεβαρυμμένο φόρτο εργασίας τους στα  ιατρεία.. Προτείνουμε όλοι  μαζί οι ασφαλιστικοί φορείς να δημιουργήσουν ένα κοινό σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης  και στο σύστημα να συμπεριληφθούν από την αρχή της εφαρμογής του και όλοι οι φορείς παροχής  υπηρεσιών υγείας ( Κέντρα υγείας και Νοσοκομεία).

 

Τέλος οι  Θεραπευτές Ιατροί του Ο.Α.Ε.Ε Χίου δηλώνουν ότι επιφυλάσσονται επί του παρόντος να συμμετέχουν στην εφαρμογή του συστήματος εάν δε λάβουν απαντήσεις στα αιτήματά τους από τους αρμόδιους του Ο.Α.Ε.Ε  .

Ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου συμμερίζεται απόλυτα  τις ανησυχίες των μελών του και θεωρεί  δίκαια  τα αιτήματα τους . Σας καλεί δε  να απαντήσετε  άμεσα στις παραπάνω προτάσεις μας .

Πιστεύουμε  ότι με μόνο με  τη συνεργασία του Ο.Α.Ε.Ε. με τα μέλη μας  θα επιτύχουμε τη δημιουργία ενός συστήματος δίκαιου και αποδοτικού.

 

 

 


Ανάπτυξη: chiosonline.gr