Χορήγηση εμβολίου πνευμονιοκόκκου
Συλλογικά όργανα
Νομοθεσία - Δικαιολογητικά
Περιοδικό
Ειδήσεις - Ενημέρωση
Συνέδρια
Άλλοι Ιατρικοί Σύλλογοι
Θέσεις Εργασίας

 

 Εμβολιασμός κατά του πνευμονιόκοκκου στις ευπαθείς ομάδες ..

Με βάση το υπ. αριθ.  Υ1/Γ.Π. 112642/15-9-2009 ενημερωτικό έγγραφο του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τον εμβολιασμό κατά του πνευμονιόκοκκου:

«Ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού κατά του πνευμονιόκοκκου μπορεί να ελαττώσει σημαντικά τη συχνότητα των διεισδυτικών λοιμώξεωναπό τον πνευμονιόκοκκο(π.χ.πνευμονία,βακτηριαιμία,μηνιγγίτιδακ.ά.), καθώς και τη συχνότητα της πνευμονίας ως επιπλοκής της γρίπης και συνιστάται μόνο στις ακόλουθες ομάδες:
 Υγιή παιδιά < 5 ετών (μετο συζευγμένο εμβόλιο, όπως συνιστάται από το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και σύμφωνα με τις οδηγίες που αναφέρονται σε αυτό).
 Άτομα 5-60 ετών (μετο μη συζευγμένο πολυσακχαριδικό 23δύναμο εμβόλιο κατά του στρεπτόκοκκου της πνευμονίας), τα οποία παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
 Συγγενείς αντισωματικές ανεπάρκειες (κυρίως έλλειψη τηςIgG2)
 Μόλυνση από τον ιό HIV
 Κληρονομική ή επίκτητη ανοσοκαταστολή εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας ή άλλης (εκτός του HIV )ιογενούς λοίμωξης
 Μειονεκτική σπληνική λειτουργία ή ασπληνία, π.χ. δρεπανοκυτταρική νόσο, υπερσπληνισμό, χειρουργική αφαί- ρεση του σπλήνα
 Νεφρωσικό σύνδρομο ή χρόνια νεφρική ανεπάρκεια
 Σακχαρώδη διαβήτη
 Χρόνια συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια
 Χρόνιες πνευμονοπάθειες
 Διαφυγή εγκεφαλονωτιαίου υγρού από συγγενείς ή επίκτητες αιτίες
 Κοχλιακά εμφυτεύματα.
 Άτομα άνω των 60 ετών (μετο μη συζευγμένο πολυσακχαριδικό 23δύναμο εμβόλιο κατά του στρεπτόκοκκου της πνευμονίας).
Επισημαίνεται  ότι η διάρκεια  του ανοσοποιητικού επίπεδου του μη συζευγμένου πολυσακχαριδικού 23δύναμου  εμβολίου  είναι πέντε (5) έτη.Επίσης,και το συζευγμένο και το μη συζευγμένο εμβόλιοκατά του πνευμονιόκοκκου δύναται να χορηγηθεί ταυτόχρονα με οποιοδήποτε άλλο εμβόλιο σε διαφορετικό σημείο του σώματος ή οποιαδήποτε άλλη χρονική στιγμή χωρίς να απαιτείται μεσοδιάστημα.
Τονίζεται ότι ο εμβολιασμός θα γίνεται μόνο στα άτομα που ανήκουν στις ανωτέρω ευπαθείς ομάδες πληθυσμού με αιτιολογημένη ιατρική γνωμάτευση. Οι άποροι και ανασφάλιστοι θα καλύπτονται από τιςΔ/νσεις Υγείαςτων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, ενώ όλοι οι υπόλοιποι από τα ασφαλιστικά τους ταμεία. Τέλος, η διάθεσητων εμβολίων από τα φαρμακείαθα γίνεται μόνο με αιτιολογημένη ιατρική γνωμάτευση, συνοδευόμενη από συνταγή».

Ανάπτυξη: chiosonline.gr