ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ι.Σ.ΧΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΑΡΣΗ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ
Συλλογικά όργανα
Νομοθεσία - Δικαιολογητικά
Περιοδικό
Ειδήσεις - Ενημέρωση
Συνέδρια
Άλλοι Ιατρικοί Σύλλογοι
Θέσεις Εργασίας
 Α.Π 58                                             ΧΙΟΣ 01.02.2019

                                                  

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου με το παρόν δελτίο τύπου εφιστά την προσοχή του πληθυσμού σχετικά με την έξαρση  της γρίπης.  Ως γνωστόν η γρίπη αποτελεί ιογενή λοίμωξη με έξαρση κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες η οποία στην πλειονότητα των περιπτώσεων έχει ολιγοήμερη και αίσια έκβαση - απλώς ταλαιπωρεί τον ασθενή-ωστόσο συχνά συνοδεύεται από επικίνδυνες επιπλοκές.

 Ύστερα και από τις σχετικές ανακοινώσεις που εξέδωσε το ΚΕΕΛΠΝΟ ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου υπενθυμίζει στους πολίτες τα παρακάτω:  

1.      Στα συμπτώματα γρίπης περιλαμβάνονται:

·         Πυρετός

·         Βήχας

·         Ρινική καταρροή

·         Πόνος στο λαιμό

·         Κεφαλαλγία

·         Μυαλγίες

·         Καταβολή

·         Ρίγη

·         Κάποιοι ασθενείς μπορεί επίσης να παρουσιάσουν και εμέτους ή διάρροιες.

·         Ασθενείς που νοσούν από γρίπη, μπορεί να εμφανίζουν μόνο συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα και καθόλου πυρετό.

 

2.      Μέτρα Πρόληψης

·         Προσπαθήστε να αποφύγετε στενή επαφή με άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης. Εάν έχετε συμπτώματα γρίπης, παραμείνετε στο σπίτι για τουλάχιστον 24 ώρες μετά από την υποχώρηση του πυρετού.

·         Όσο διαρκούν τα συμπτώματά σας, περιορίστε τις επαφές σας με άλλα άτομα ώστε να μη μεταδώσετε τη γρίπη.

·         Καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας με χαρτομάντηλο όταν βήχετε ή φταρνίζεστε. Πετάξτε το χαρτομάντηλο μετά τη χρήση του.

·         Πλένετε τα χέρια σας συχνά με σαπούνι και νερό ή χρησιμοποιήστε αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα.

·         Μην αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας, αφού αυτές είναι πύλες εισόδου του ιού στον οργανισμό.

·         Καθαρίστε καλά τις επιφάνειες και τα αντικείμενα που μπορεί να έχουν επιμολυνθεί από μικροοργανισμούς, όπως ο ιός της γρίπης.

 

3.      Αν νοσήσετε με γρίπη, υπάρχουν ειδικά αντιικά φάρμακα που είναι δραστικά έναντι του ιού της γρίπης. Η πλειονότητα όμως των κατά τα άλλα υγιών ατόμων που νοσούν από γρίπη, συνήθως δε χρειάζεται να λάβει θεραπεία με αντιικά φάρμακα, εκτός αν κριθεί απαραίτητο από τον θεράποντα ιατρό. Μετά την αρχική εξέταση συνιστάται τακτική (ανά 2 ημέρες) επικοινωνία ή και επανεξέταση, καθώς η κλινική εικόνα της νόσου ενδέχεται να μεταβληθεί.

 

 

4.      Οι ασθενείς οι οποίοι είναι επιβαρυμένοι με συνοσηρότητες (Kαρδιολογικά προβλήματα, Σακχαρώδης Διαβήτης κλπ.) θα πρέπει να επιδείξουν ιδιαίτερη ευαισθητοποίηση στα μέτρα πρόληψης και σε κάθε περίπτωση να συμβουλεύονται τον γιατρό τους.

 

Επισημαίνεται επίσης, ότι ύστερα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες 31/1/2019, το υπουργείο Υγείας συστήνει σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (χρόνια νοσήματα, ηλικία άνω των 60 ετών κ.τ.λ.) να εμβολιαστούν ακόμη και τώρα, παρότι η συνιστώμενη περίοδος για τον εμβολιασμό είναι το φθινόπωρο κάθε έτους. Ο αντιγριπικός εμβολιασμός αποτελεί τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο προφύλαξης από τη γρίπη.

 

 

 

 

Το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Χίου

 

 


Ανάπτυξη: chiosonline.gr